Artikuj
Artikuj
Si të bëhesh i mirë në shah

Si të bëhesh i mirë në shah

CHESScom
| 105 | Për fillestarë

Miliona njerëz përreth botës luajnë shah rregullisht por si të bëheni i mirë në shah? Këtu keni cfarë ju nevojitet të bëni për tu përmirësuar në shah:

1. Përkufizo çfarë të qenit "i mirë në shah" do të thotë. 
Për disa njerëz, të qenit "i mirë në shah" do të thotë që mundin lojtarët mesatarë të shahut. Nëse ky është përkufizimi jot, atëherë të qenit i vlerësuar ndërmjet 1200-1400 është e mirë mjaftueshëm. Në këtë nivel do të mundësh shumicën e njerëzve që thjesht dinë si të luajnë shah. Në njerëz të tjerë, të qenit " i mirë" do të thotë të fitosh kundra lojtarëve të shahut që kanë luajtur për disa vite. Kjo mund të nënkuptojë të marrësh më shumë se 1600 pikë vlerësim.

Akoma, te njerëz të tjerë kjo mund të nënkuptojë “ të mos humburit asnjëherë” ose “të mundurit të pothuajse gjithkujt." E vërteta është se... KJo është e pamundur! Sepse edhe nëse ti je Magnus Carlsen do të fitosh dhe humbësh shumë lojëra shahu. Kështu që vendos një synim të arsyeshëm dhe puno për ta arritur atë!

2. Praktiko shumë problema taktike.

Një nga gjërat më të mira që mund të bësh për tu bërë i mirë në shah është përmirësimi i vizionit tuaj në fushën e lojës. Nëse mund të shikosh çfarë po ndodh dhe dallon gabimet që bën kundërshtari, ke një shans shumë të mirë për të fituar. Ti mund të përmirësosh aftësitë taktike me trajnierin tonë të taktikave.

3. Gjithmonë rishkoji lojërat e tua me analiza kompjuterike.

Është shumë e vështirë të bëhesh i mirë në shah nëse ti vetëm luan pa i rishikuar lojërat e tua. Shahu profesional kërkon që ti të përdorësh lojërat e tua si një mjet për të mësuar, për të parë ku vepruat drejt dhe ku bëtë gabime. Chess.com ofron analiza kompjuterike automatike që mund të të japin ty njohuri sesi luajtët.

Vetëm kliko në “Computer Analysis” pas çdo loje.

4. Krijo një plan studimi.

Ti gjithmonë përmirëson shanset për të fituar nëse ke një plan dhe fokusohesh në të. Ti mund të krijosh planin tënd të studimit në shah, ose mund të përdorësh një nga planet falas të studimit të chess.com.


5. Jini i duruar.
 

Të bëhesh i mirë në shah nuk ndodh Brenda natës. Shahu është një lojë e thellë dhe kërkon shumë vite loje dhe studimi. Mos e lejo veten të irritohesh nga gabimet dhe humbjet, ato janë një përbërës i rëndësishëm për përmirësimin tuaj!

Dhe përkufizimi i të mirës vetëm ngrihet lart e më lart sa më shumë përmirësohesh. Kështu që shijoje lojën në çfarëdo niveli që luan.

Nëse po kërkon një shah online për të të ndihmuar të bëhesh më i mirë, regjistrohu në chess.com sot.

Me shumë se CHESScom
Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

10 Kurthet më të Mira të Shahut

10 Kurthet më të Mira të Shahut