Si të fitosh një ndeshje shahu

Si të fitosh një ndeshje shahu‎

CHESScom
CHESScom
|
56 | Për fillestarë

Si e fiton një ndeshje shahu?

Qëllimi i shahut është të kapësh mat kundërshtarin tënd.

Shah mat ndodh kur mbreti sulmohet nga figura të tjera dhe ska asnjë rrugë shpëtimi. Në këtë moment, loja përfundon. Por shah mat nuk ndodh pa përgatitje.

Për të fituar një ndeshje shahu do të të duhet të bësh gjashtë gjëra:

1. Bëj hapje të mirë të lojës
Qëllimi i lëvizjeve të para në shah është vendosja e kontrollit në fushë. Pjesa më e rëndësishme e fushës është qendra. Në qoftë se mund të kontrollosh qendrën me figurat dhe ushtarët e tu, do jesh në gjendje të diktosh drejtimin e lojës. Në pozicionin më poshtë, dy ushtarët e bardhë kontrollojnë përsosmërisht qendrën e fushës ndërkohë që ushtarët e zinj nuk kanë ndikim.

2. Mos i fal figurat për hiçgjë

Shkëmbimi i figurave është pjesë normale e shahut, por ti duhet të shkëmbesh vetëm figura me vlerë të njejtë. Shumë lojtarë humbasin sepse ata thjesht i falin figurat dhe ushtarët e tyre për hiçgjë. Nga ana tjetër, ti duhet të përfitosh të gjithë materialin që kundërshtari të jep falas (por ki kujdes nga kurthet).

3. Vendosni figurat në pozicion
Përpara se të mbërrish tek mbreti, do të të duhet të vendosësh figurat e tua në pozicionin e sulmit. Kjo do të thotë që ju do të dëshironi figura aktive në shah që kanë shumë opsione.

Ushtarët kontrollojnë katrorët. Kuajve u pëlqen të jenë në qendër. Oficerëve u pëlqen të jenë në diagonale të gjata. Torrat pëlqejnë të jenë të rreshtuara në qendër ose në hapësira të lira. Mbretëresha jote duhet të jetë e gatshme për tu hedhur në sulm.

4. Kordino një sulm të Mbretit
Zakonisht nuk mund të japësh shah mat vetëm me një figurë. Zakonisht shum figura punojnë së bashku për shah mat. Shpesh të duhet një figurë për ti dhënë shah mbretit, dhe të paktën një figurë tjetër për të mbrojtur figurën që dha shah në menyrë që mbreti të mos mundet ta marrë. Dhe ndonjëherë të nevojiten akoma më shumë figura për tu sakrifikuar dhe për të thyer mbrojtjen e kundërshtarit.

5. Shiko sigurinë e mbretit tënd

Ndonjëherë lojtarët fokusohen shumë në mbretin e kundërshtarit saqë harrojnë të shikojnë të tyrin. Mbaj mend, lojtari tjetër po luan gjithashtu dhe do të sulmojë mbretin tënd. Sigurohu të shikosh të gjitha kërcënimet e krijuara nga çdo lëvizje që bën kundërshtari. Një nga menyrat më të mira për të mbrojtur mbretin është ta vendosësh atë pas disa ushtarëve mbrojtës. Në pozicionin më poshtë, mbreti i bardhë është i sigurtë ndërkohë që i Ziu është lehtësisht i sulmueshëm.

6. Gjithmonë ji një sportist i mirë

Pavarësisht nëse fiton apo humbet, gjithmonë uroje dhe falenderoje kundërshtarin tënd për lojën. Të dyja si fitorja dhe humbja janë pjesë e lojës. Edhe lojtarët më të mirë në botë humbasin ndonjëherë.
Kështu që jini i këndshëm dhe i sjellshëm kur mbaron, pastaj gjej kohën për të menduar çfarë mund të bësh më mirë herës tjetër

.

Be a good sport.

Për më shumë këshilla sesi të fitoni në shah, bashkohu në Chess.com. Është e lehtë dhe falas!

Me shumë se CHESScom
Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

10 Kurthet më të Mira të Shahut

10 Kurthet më të Mira të Shahut