Artikuj
Artikuj
Si të përmirësoheni në shah

Si të përmirësoheni në shah

CHESScom
| 102 | Për fillestarë

Pavarësisht se si jeni në shah, mund të përmirësoheni gjithmonë. Dhe me zakonet dhe qëndrimet e duhura, përmirësimi në shah mund të jetë i thjeshtë dhe argëtues. Për t'u përmirësuar në shah duhet të mësoni rregullat, luani shumë shah, rishikoni lojën tuaj, praktikoheni me ushtrimet, studioni mbylljet, mos harxhoni kohë me hapjet dhe të rishihni secilën lëvizje.

1. Sigurohuni që i dini rregullat.
S'ka rëndësi nëse nuk jeni shumë i sigurt me rregullat apo mendoni se i dini të gjitha rregullat e lojës. Nëse jeni një lojëtar serioz, është ide e mirë të rishikoni lëvizjet e thjeshta të gurëve dhe rregullat e veçanta të shahut. Mund t'i gjeni këtu rregullat dhe strategjitë bazë.

2. Luani shumë lojëra shahu.

Nuk mund të përmirësoheni në diçka pa shumë përsëritje, dhe as shahu nuk bën ndryshim këtu. Kapni çdo mundësi për të luajtu shah - ose në lëvizje, në kompjuter apo në shtëpi.

3. Rishikoni lojën dhe mësoni nga gabimet tuaja.

Loja pa rishikim është zakonisht pa vlerë. Secila lojë përmban shumë gabime dhe mundësi. Në mënyrë që të përmirësoheni, duhet të mësoni nga të dyja. Analiza automatike kompjuterike ju ndihmon të kuptoni çdo lojë që luani.

4. Praktikohuni me ushtrimet e shahut.
Taktikat e shahut janë problema të vogla që po presin të zgjidhen prej jush. Ato prezantojnë situata nga lojëra taktike ku ju keni një shanc për të fituar. Është si të luash shah por ta kalosh direkt te momenti i bukur ku ju jeni duke fituar! Provoni ca ushtrime falas.

5. Studioni fundlojërat e thjeshta.

Në mënyrë të habitshme, shumica e lojërave nuk mbarojnë shpejt, por pas shumë lëvizjesh dhe pasi shumica e gurëve janë hequr nga loja. Kjo rezulton shpesh me mbretin dhe disa gurë të tjerë në lojë. Kjo quhet "fundloja", ku qëllimi është shpesh promovimi i një ushtari në mbretëreshë. Mësimi i fundlojës do ju ndihmojë të fitoni shumë lojëra. Mund të praktikoheni me disa nga ushtrimet më të thjeshta të fundlojërave këtu.

6. Mos harxhoni kohë të mbani mend hapjet.

Shumë lojëtarë bëjnë gabimin që harxhojnë shumë kohë duke mbajtur mend sekuenca lëvizjesh ("hapja" e lojës). Problemi është që shumë lojëtarë nuk dinë shumë hapje, edhe nëse dinë, shanci për të luajtur saktësisht atë hapje është shumë i vogël. Thjesht mësoni principet e hapjes së mirë dhe mos u shqetësoni me të mbajturit mend.

7. Gjithmonë kontrolloni rishtazi lëvizjet tuaja.

Një nga pikat më të rëndësishme të një loje të mirë shahu është shmangia e gabimeve të rënda. Shumë lojëra humben nga gafat. Kështu që para se të lëvizni një gur, gjithmonë kontrolloni rishtazi që të siguroheni që mbreti është i sigurt dhe nuk do të falni ndonjë figurë.

Kur të jeni gati për të përmirësuar lojën tuaj, regjistrohuni falas te Chess.com dhe luani dhe mësoni!

Me shumë se CHESScom
Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

10 Kurthet më të Mira të Shahut

10 Kurthet më të Mira të Shahut