Blogs
Jak jsem se dostala ke psaní

Jak jsem se dostala ke psaní

Kamilotka
| 5

Ahoj všichni! Konečně jsem si našla čas, abych napsala nějaký příspěvek na blog. Dnešní téma nebude zase až tak šachové, protože dnes vám dopodrobna popíši, jak jsem se dostala ke psaní a jak to ovlivnilo můj život. Můžeme jít rovnou na to!

Po první třídě o letních prázdninách jsem prostě jen tak seděla na židli a přemýšlela, co dělat. Najednou mě uhodila zvláštní myšlenka: Proč nenapsat knihu? Ihned jsem vzala papíry, přehnula je a nalepila na sebe. Jak jsem toto měla hotové, uvědomila jsem si, že ještě nevím, o čem chci psát. Po chvíli jsem se rozhodla: „Napíšu o nějakém zvířeti!“ Pak tu však nastal další problém. Nevěděla jsem, o jakém zvířeti by měl příběh být. „Už vím!“ zajásala jsem, „Bude to o kočce!“ Kniha se nakonec jmenovala „O kočičce, která hledala klubíčko.“ Přidala jsem obrázek bílé kočky a pod obrázek napsala ALBATROS. V té době jsem totiž četla hodně knížek vydaných v tomto nakladatelství, a tak jsem si myslela, že je to jen nějaký bezvýznamný nápis.:) Nyní vám přepíši prolog k této knize. Omlouvám se za chyby, kterých je v prologu hned několik :): „Byla jedna kočka a ta měla ráda na hraní klubíčka, a vždycky si je počítala, aby jí žádné nechybělo. Bylo jich dohromady 12. Jo a abych nezapoměla, tak vám chci říct, že to byla kočka bílá ale vždycky špinavá. Tak že si každej den musela lízat svou srst. A ať to nezdržujem tak půjdem už k vlastnímu příběhu.“ Poslední větu jsem pochytila z nějaké knihy a používala jsem ji skoro ve všem.:) Příběh „O kočičce, která hledala klubíčko“ vypráví o bílé kočce, která ztratí jedno ze svých 12 klubíček, a proto se vydá do světa, aby ho našla. Po cestě ji potká mluvící strom, který od ní požaduje, aby ho polila vodou, nebo ji jeden velmi zlý kluk zavře do svého domu a chce jí ublížit. Kočka se však z domu dostane a ocitne se před jeskyní, kde jde klubíčko hledat, jenže ono tam není. Proto to kočka vzdá a vrací se smutně domů. Mezitím si nakoupí na jednom trhu různé okurky a chilli papričky a zastaví se v restauraci U Listu. Doma si lehne pod postel a chce spát, ale zavadí svou pacičkou o něco měkkého a kulatého. Jasně, je to její klubíčko! Kočka nakonec šťastně usíná a zdají se jí krásné sny. Tak, o tomhle je má první kniha.:)

DALŠÍ PŘÍBĚHY KOČKY

Kočka a koťata- Kočka jednoho dne porodí dvě koťátka. Narodí se jí černé kotě, kterému dá jméno Linda, a bílé kotě, které se jmenuje Micka. Obě koťata hrozně zlobí a kočka má s nimi jen problémy, ale pak se její děcka zklidní, protože kočka jim dá tresty a hrozí jim, že půjdou spát bez večeře. Na konci příběhu jsou obě koťata dospělá a jdou si hledat práci. Micka je kuchařkou a Linda policistkou.

Kočka a auto- Kočka je hrozně smutná z toho, že nemá auto. Jde si ho proto koupit a má zrovna obrovské štěstí, protože prodavačka říká, že se v tento den za auta neplatí. Kočka si vybere červenou KIU a jede domů. Po příjezdu do svého útulného bytu si na počítači vybírá, kde stráví dovolenou, jenže všude jsou přeplněné hotely, a tak si prostě řekne, že vyrazí na Karlštejn. Tam si zaplatí prohlídku po hradu a po této prohlídce si koupí magnetku a jede spokojeně domů.

Kočka a králík- Je krásné slunečné ráno a kočka se probudí vedle chlupaté věci. Králíka. U jeho klece je nějaký dopis, kde tetička kočky prosí, aby králíka Frantíka pohlídala, že je prý na dovolené v Maďarsku. V dopise jsou různé instrukce, jak se má s králíkem zacházet, a kočka podle nich postupuje. Druhý den se u klece objeví teta a kočce říká, že byla v Maďarsku pouhý den. Tetička předá kočce za odměnu bábovku a jede s králíkem domů.

Kočka a Vánoce- Nastává vánoční čas a kočka si jde koupit kapra a vánoční stromeček. Po příchodu do svého domova na ni čeká překvapení; na jejích křeslech sedí Micka a Linda, teta s králíkem Frantíkem a její domácí zvířátko myška. Všichni si společně dají štědrovečerní večeři a čekají, až přijde Ježíšek. Po bohaté nadílce si jdou lehnout.

Kočka a pouť- Kočka se probudí a slyší nějakou muziku. Vykoukne z okna a vidí pouť. Hned tam běží také a až do večera jezdí na kolotočích. Pak se vrátí domů a usíná ve své postýlce.

Kočka a Velikonoce- Nabarvení vajíček a koledování. Nic jiného se zde neodehrává.:)

Tohle jsou základní díly kočky. Napsala jsem potom ještě: „Nové příběhy kočky 1“ (zde jsou příběhy: Kočka a Legoland, Kočka a zub, Kočka a knihkupectví), „Nové příběhy kočky 2“ (Kočka a narozeniny, Kočka a hračkářství, Kočka a les), „Nové příběhy kočky 3“ (Kočka a ZOO, Kočka a škola, Kočka a návštěva), „Kočka a dobrodružství na farmě,“ „Kočka a výlet,“ „Další příběh o kočce.“ Myslím, že ani nemusím říkat, o čem příběhy jsou, protože je to jasné už jen ze samotného názvu.:) Vrhneme se na další knihy, které jsem napsala. Tentokrát napíši jen stručný obsah.

Jak kluci hledali poklad- Dva chlapci, Honza a Filip, hledají poklad, který ukryl jejich ředitel školy. Prohlásil, že kdo najde jako první tento poklad, dostane mimořádnou cenu. Hádejte, kdo byl první?:)

Pan Leonard- Mladý detektiv Ontak Pastošík hledá zločince Leonarda, který zabil sira Mondýho Hraboše. Ontak spolu se svými přáteli dr. Mašinem a dr. Atlákem pachatele dopadnou a zatknou.

Cesta za dobrodružstvím- Tato kniha vypráví opět o Ontaku Pastošíkovi a o jeho přátelích dr. Mašinovi a dr. Atlákovi, kteří opět musí zatknout Leonarda, protože Leonard utekl z vězení. Ontak se svými kamarády ho najdou v hlubokém lese a odvezou na policejní stanici.

Staré letadlo- Pán středního věku jménem Tůmor jde jedné noci do jeskyně, kde je staré, na pohled nefungující letadlo. Tůmor však neví, že ho hlídá lev, a tak po zjištění, že tam lev opravdu je, naskočí do letadla a chce vzletět, jenže do jeskyně přiběhne jeho kamarád Tůk a lev ho chce sežrat. Naštěstí Tůk stihne nastoupit do letadla a společně s Tůmorem vyletí do oblak. Po chvíli začne pršet a letadlo se začne řítit. Oba kamarádi to přežijí a v městě, kde přistáli, potkají muže Jitora, který kdysi dávno bydlel ve městě, kde žijí Tůmor s Tůkem. Prý že si tam nechal postavit ono letadlo, kterým letěli Tůk a Tůmor. Letadlo se po ztroskotání ihned opraví a Jitor ho přenechá muzeu letadel.

Klára a strašidelná škola- Dívka Klára jde poprvé do školy. Ve škole na chodbě potkává samé divně se chovající učitele a učitelky, ale jen jedna učitelka z těch všech je normální, a to je zrovna Klářina třídní. Ta celou svoji třídu upozorňuje na jedny zelené staré dveře, a to proto, že za dveřmi se skrývají divné a strašidelné věci. Klára se tam stejně vydá a musí podstoupit všelijakým nebezpečím. Nakonec zabije čaroděje Koncifrka, díky němuž se učitelé chovali tak divně. Klára dostane od ředitele odměnu v podobě tříměsíčních prázdnin.

Hádanky- Zde jsem vymýšlela různé hádanky. Chcete jednu? Král povolal k sobě 3 ženy. Jedné dal peníze, druhé také a třetí kozu. Proč dal třetí ženě kozu? Napište do komentářů, co si myslíte.:)

O medvídkovi a hvězdičce- Malý medvídek jde nakupovat věci na Vánoce, když v tom na ulici spatří malou hvězdičku, jak pláče. Medvídkovi se svěří, že ji z nebe vyhodili, a že nemá s kým trávit vánoční svátky. Medvídek ji vezme k sobě domů a spolu si užívají Vánoce.

Jak lidé přišli na barvy- Představte si svět bez barev. Vše je jen černobílé. To by na tomto světě bylo smutno, že? Lidé, kteří znali opravdu jenom černobílou barvu, hledali i jinou. A kdo se zasloužil o to, že máme takhle barevný svět? Pokud si myslíte, že barevný jednorožec, tak vás musím zklamat. Barvy, jaké máme dnes, nám přičaroval ptáček Barevňáček.

Co se stane, až nic nebude?- Nic již není. Je jen tma a prázdno. Žádná stopa po lidech či zvířatech. Prostě jenom temně černý a ledový vesmír bez planet, Slunce, Měsíce a vesmírných těles. Ale opravdu tu už nic jiného než toto není? Myslíte si, že ne? Jste na omylu. Žije ještě stvořitel planety Země. Bůh. Ten sbírá síly na další stvoření planety a obnovení života. Neexistuje však jen Bůh. V daleké galaxii se nachází planeta a na ní život. Je to Šachový svět. Zde bůh bude odpočívat, řekněme, dalších 100 let, aby stvořil další život.

Pes a dobrodružství- Pejsek Lanyo tráví veškerý svůj čas na farmě svého páníčka a má tam spoustu přátel. Jednoho dne se ztratí klisna Palot. Lanyo jako farmářský detektiv ji jde hledat. Nakonec se zjistí, že ji schoval jejich páníček, aby se dokázalo, že Lanyovi na jeho přátelích skutečně záleží.

Další dobrodružství Lanya- Lanyo musí vyřešit záhadu, kdo chodí tajně v noci do páníčkovy lednice. Proto jde večer k ledničce a tam číhá na zloděje. Zjistí se, že jídlo krade prasátko Rokat.

Příběhy o lego panáčcích a městu- Policista Chase McCane musí zatknout velmi nebezpeného zločince, Rexe Furyho. Rex však připravil pro Chasea překážky, o kterých se mladému policistovi ani nesnilo. Všechny tyto překážky však Chase zvládne a zatkne Rexe právě ve chvíli, kdy vykrádá banku.

Legáčci z Arktidy- Ve stanici, která se jmenuje Arktinada, žijí dva legáčci; mladík Aliděják a slečna Aluna. Mají čtyři pejsky. Jednoho dne se oba rozhodnou, že pojedou hledat ledový krystal, nejvzácnější věc v Arktidě. Během cesty je napadne lední medvěd a začne sněhová vánice. Rychle prchají před medvědem, až náhodou narazí na něco tvrdého a studeného. Na ledový krystal. Vezmou ho do náruče a utíkají do stanice. Vše dobře dopadne, oba se vrátí v pořádku domů a z medvěda si udělají domácí zvíře.:)

Nela Hlonová a velké tajemství- Nela Hlonová, sedmnáctiletá dívka, chodí na gymnázium. Je to nebojácná holka s černými vlasy a zelenýma očima. Její mamka je hodná, ale taťka je zlý a arogantní. Jednou si jde do parku zakopat s míčem a přiběhne tam pán, který se představí jako Radek Lujan. Nela se s ním hodně rychle spřátelí. Radek ji vykládá o tom, že hledá jistého pana Charlieho Linova, který chce ovládnout svět, protože si nemůže dělat, co chce. Nela Radkovi řekne, že mu ho pomůže najít. Nejprve jedou do Liberce, kde Radek viděl Charlieho naposledy. Má tam zřízený desetipatrový byt. Charlie tam sice není, zato na stole leží dopis od Charlieho. Stojí tam, že se přestěhoval do Grónska. Nela s Radkem tam jedou a na místě uvidí velké dveře z ledu a na nich připíchnutý lísteček. Na lístečku je napsáno, že Charlie je u Nely doma a v tomto momentu se Nela dozví, že Radek je jejím biologickým otcem. Jakmile jsou oba u Nely doma, vidí, jak je Nelina mamka přivázána k židli a kolem ní jsou roboti. Uprostřed místnosti je muž. Charlie Linova. Nela ho okamžitě poznává, protože právě on byl tím arogantním a zlým otcem, kterého viděla každý den. Tím se tedy vysvětluje, že Radek se s Nelinou mamkou rozešel a mamka si našla Charlieho. Nela s Radkem porazili roboty i Charlieho a na světě panoval mír.

Co je Lego?- Zde najdete různé druhy stavebnic a dozvíte se mnoho zajímavostí ze světa lego kostiček.

Tak, to jsou zatím všechny mé napsané knihy. Jdeme pokračovat.

Ve 12 letech mi taťka přinesl sešit s tvrdými deskami. Na tvrdých deskách byl Poe Dameron ze Star Wars 7. Napadlo mě, že bych mohla udělat encyklopedii Star Wars. Na první a druhé stránce jsem popsala, jak vypadá mistr Yoda a Darth Vader. Pak jsem se zarazila. V hlavě mi totiž svitla myšlenka. „Nebude to žádná encyklopedie,“ říkala jsem si, „budu tam psát různé články z šachových a školních soutěží, básničky, písničky a další.“ A jak jsem řekla, tak jsem i provedla. Dne 13. 9. 2017 jsem dopsala Star Wars sešit a dostala další sešítek s tvrdými deskami. Tentokrát měl na obalu planetu. Také jsem tam psala různé články a zážitky z dovolených či z výletů. Přesně na Nový rok, tedy 1. 1. 2019 jsem začala nadepisovat svůj třetí sešit. Na obalu jsou žirafy. Kromě těchto sešítků mám také sešit na básničky a písničky. Vždy, když taťkovi přečtu novou básničku či písničku, kterou jsem právě vymyslela, zhrozí se a zacpává si uši.:) Mamka jen na to řekne: „No, nebylo to špatný, no.“:) O bráchovi už ani nemluvě, ten by to zkritizoval, i kdyby to bylo sebevíc hezké.:) Mamce jsem věnovala básničku o Šachovém světě. Chcete si ji přečíst?:)

 

Šachový svět

  Šachový svět uvidí jen mistr své vlasti,

když raketa bude ho na tento svět vesmírem nésti.

Mistr už nebude při letu bdít,

neboť raketa přiletí pozdě v noci,

kdy bude při svém spánku snít,

a nic netušící odletí s raketou a její nevídanou mocí.

Raketa je totiž z Šachového světa

a u bohyně šachu, Caissy, je už nějaká ta léta.

Na naší planetě Zemi však vidět raketu nelze,

protože vstoupíš-li na Šachový svět,

na Zemi, pokus ji navštívíš, už tě nikdo nikdy nebude vidět.

Tvé oko se v tu ránu vykoupe v měkké slze.

Šachový svět má ale i své výhody.

Budeš navždy nesmrtelným člověkem,

proto nehledej od nesmrtelnosti východy.

Ostatním se nebudeš zdát ani věkem,

navždy budeš mladý a krásný,

i když jsi byl starý.

Ale tvé srdce bude vždy tvé vlastní.

Budeš jako voda čirý.

Uvidíš Caissyn veliký palác,

ozdoben drahými kameny.

jídlo ti Caissa vyčaruje na zlatý tác

a u kruhového stolu poznáš lidi s různými jmény.

Caissa má ráda češtinu,

a když vstoupí třeba Nor na práh světa Šachového,

bude mluvit česky, ale nezapomene na svůj rodný jazyk, norštinu.

O češtině se dozví alespoň něco nového.

Místo slunečního světla mají světlo umělé,

které je stejně žhavé jako Slunce,

avšak, jako míč, malé.

Stejně jako sluníčko dává teplo rozkvetlé louce.

Velké šachové figury představují domovy,

které jsou obehnané listnatými stromy.

Bohyně Caissa bydlí v nejsilnější figuře, v dámě bílé,

a to dokazuje ledacos o její šachové síle,

protože ten, kdo bydlí nejvýše,

už se v šachové kariéře nemusí dostat výše.

Šachový svět je planeta nekonečná,

přestože je kulatá jako Země.

Nevede tam žádná cesta nebezpečná,

ačkoliv cesty k určitým místům vedou velmi strmě.

Tak popostrč k titulu mistra i sebe,

aby mohli na Šachovém světě přivítat i tebe!

 

Další můj sešit je na různé fyzikální a jiné experimenty. Zároveň k tomu chci psát i další jiné poznatky z oblasti fyziky, matematiky atd.

Jediný sešítek bez tvrdých desek se jmenuje „Eggmanovy zápisy.“ Toto je ze sportovního klání a je to vlastně o pánovi jménem Eggman, který si píše svůj sportovní deník a má svůj vlastní klub, který se jmenuje „Olympiáda.“ Kdo zná červeného mužíka jménem Mario, ví, o čem mluvím.:)

Do posledního sešitu si vymýšlím různé mýty, mapy a legendy k Šachovému světu. Právě od tohohle se nějak bude vyvíjet má kniha, kterou chci tady na blog psát. Nebojte se, tento příběh nebude něco jako příběhy o kočce.:)

Dne 2. 5. 2018 jsem napsala svůj první veřejný článek, a to pro STAMAT web. Píši doteď pro tyto stránky, proto nemám moc čas psát na blog. Zde vám dám odkazy na mé napsané články:

 http://www.sachystamat.cz/?p=1615

http://www.sachystamat.cz/?p=1668

http://www.sachystamat.cz/?p=1715

http://www.sachystamat.cz/?p=1727

http://www.sachystamat.cz/?p=1953

http://www.sachystamat.cz/?p=1970

http://www.sachystamat.cz/?p=2013

http://www.sachystamat.cz/?p=2058

http://www.sachystamat.cz/?p=2072

http://www.sachystamat.cz/?p=2046

http://www.sachystamat.cz/?p=2103

http://www.sachystamat.cz/?p=2117

http://www.sachystamat.cz/?p=2154

http://www.sachystamat.cz/?p=2158

http://www.sachyvlasim.cz/?p=44537

 

Kromě toho, že píši na tyto stránky, tak, jak jste si určitě všimli, jsem si zřídila na Chess.com blog a vlastní klub, který se jmenuje Kamilotka´s club. Publikuji zde novinky v češtině i v angličtině. Moje angličtina je hrozná, ale lidé v mém klubu jí zatím rozumí, takže dobrý.:) Tady vám dám odkazy na kluby, ve kterých jsem správcem.

Kamilotka´s club- https://www.chess.com/club/kamilotkas-club

Press´s CLUB- https://www.chess.com/club/presss-club

Team of the Czech Republic- https://www.chess.com/club/team-of-the-czech-republic

Co dodat závěrem? Psaní mě neskutečně baví a nedokážu si představit život bez něho. Jak se vám článek líbil? Napište mi prosím svůj názor do komentářů.

 

Hello, welcome to my chess blog! My name is Camilla Stein and I'm 16 years old. I love reading, writing, playing chess, singing, dancing, drawing, acting, learning new things (languages, Physics, Maths, Chemistry etc.) and much more. I hope you will enjoy my articles!happy.png 

IF YOU WANT TO SHARE YOUR GAMES WITH OTHERS, SEND ME A PRIVATE MESSAGE AND I WILL ANALYSE YOUR GAME!happy.png

 

My club: https://www.chess.com/club/kamilotkas-club

I write the chess summaries on Team of the Czech Republic

---------------------------------------------BLOG POSTS                           

English Articles

Fabiano Caruana: An Inteligent Chess Master

Don't Overdo It!

Queen's Gambit

Czech Articles  

Jak jsem poznala šachy

Šachové turnaje na táboře

Můj talisman na šachových turnajích

Nejlepší šachová kniha

Jak jsem se dostala ke psaní

Jak jsem dosáhla 2500 ELO v taktice

Ze Zaječic vezeme bronz!

Jak být lepší v bulletu a blitzu 

Co změní Covid?

Článek o Extralize

Články #1

Články #2

Články #3

Články #4

Články #5

Články #6

Články #7

Články #8

Články #9

Coaching

Vyvarujte se nejčastějších chyb!

Rétiho zahájení

Jezdcovky

Víte, co je to 3x šach?

Partie hráčů z Team of the Czech Republic

My Chess Games

Partie: Steinová-Marek

Partie: Černý-Steinová

Partie: Steinová-Macháček

Partie: Síleš-Steinová

Partie: Steinová-Filip

Partie: Steinová-Táborská

Partie: Steinová-Brokl

Partie: Vasilev-Steinová

Partie: AdamHardset-Kamilotka

Partie: catursimanjuntak-Kamilotka

Partie: Kamilotka-pseg1219

Partie: Steinová-Laštovka

Partie: Kamilotka-nicoblom

Partie: Steinová-Hepnar

Partie: Pravda-Steinová

Partie: Steinová-Jirout

Partie: Steinová-Drda

Partie: Nykola-Kamilotka

Partie: Kamilotka-vahidselak

Partie: Síleš-Steinová

Other Chess Games (My Analysis)

Partie: hubacek0007chess-Drakulowsky I.

Partie: hubacek0007chess-Drakulowsky II.

Partie: CrisBenton4-ZmNyiyi2

Partie: CrisBenton4-robcapon

Puzzles

My Puzzle #1

My Puzzle #2

My Puzzle #3

My Puzzle #4

My Puzzle #5